Jarząb szwedzki jest niewielkim drzewem o lśniących liściach. Roślina ta wytwarza dekoracyjne i jadalne owoce o pomarańczowo-czerwonym zabarwieniu. Są one wykorzystywane do tworzenia stroików i przygotowywania domowych przetworów. Jarząb szwedzki dobrze znosi zanieczyszczenia, dlatego często pojawia się w aglomeracjach miejskich.

 

Jarząb szwedzki ma formę niewysokiego drzewa lub wielopniowego krzewu. W okresie jesieni roślina wytwarza dekoracyjne owoce o czerwonej barwie. Jarząb szwedzki odznacza się niewielkimi wymaganiami glebowymi i dobrze rośnie nawet w środowisku miejskim.

Jarząb szwedzki – opis rośliny

Jarząb szwedzki jest rośliną występującą w postaci drzewa o średniej wysokości lub wielopniowego krzewu. Osiąga maksymalnie do 10-20 m wysokości. Jarząb szwedzki posiada regularną koronę, która początkowo ma stożkowaty kształt, a w kolejnych latach staje się kulista. Charakterystyczną cechą jarząbu szwedzkiego są owalne, zielone i lśniące liście, które od spodu są gęsto owłosione. Jesienią, a dokładnie w październiku, to niewielkie drzewo zdobią czerwone lub pomarańczowe, elipsoidalne owoce decydujące o dekoracyjności rośliny. Jarząb szwedzki kwitnie w okresie maja i czerwca, a jego kwiaty mają białą barwę.

Jarząb szwedzki – wymagania uprawowe

Jarząb szwedzki należy do roślin o niewielkich wymaganiach uprawowych. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych. Dobrze znosi wiatr i suszę oraz jest odporny na zasolenie. Jarząb szwedzki cechuje się małymi wymaganiami glebowymi i wysoką tolerancją na zanieczyszczenia powietrza. Z tego powodu można go sadzić w środowisku miejskim, w którym warunki dla rozwoju roślin są trudne.

Jarząb szwedzki – pielęgnacja

W pierwszych latach od posadzenia jarząb szwedzki można zasilać za pomocą wieloskładnikowych nawozów. Roślinę podlewa się w miarę potrzeby. Jarząb szwedzki nie wymaga regularnego przycinania. Wiosną zaleca się jedynie usunąć uszkodzone, chore i połamane gałęzie.

Jarząb szwedzki – zastosowanie

Jarząb szwedzki stanowi całoroczną dekorację każdego ogrodu. Można go wykorzystywać do tworzenia wielu ciekawych aranżacji. Nierzadko jarząb szwedzki sadzi się w sąsiedztwie roślin preferujących zacienione stanowiska. Czerwonawe owoce jarząbu szwedzkiego znajdują zastosowanie do tworzenia kompozycji florystycznych oraz bożonarodzeniowych stroików. Owoce jarząbu są jadalne, a przy tym pozbawione goryczki. Stanowią cenne źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Na ich bazie przygotowuje się nalewki, soki i dżemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *