W lodówce zagnieździł się nieprzyjemny zapach? Nie ważne, czy przyczyną jest zepsute jedzenie, niewidoczna pleśń osiadła na ścianach chłodziarki, awaria czy chwilowa przerwa w dostawie prądu – zapachu należy się pozbyć jak najszybciej. Oto kilka sposobów.

Usuwanie źrodła nieprzyjemnego zapachu

Niekiedy wystarczy usunąć nieświeże śledzie lub ser, który zaczął pleśnieć. By zapobiec psuciu się artykułów spożywczych, watro raz na kilka dni robić przegląd lodówki i opróżniać ją z rzeczy o krótkim terminie ważności. Dobrym sposobem na neutralną woń w lodówce jest także używanie szklanych, zamykanych pojemników.

 

Mycie lodówki

Czasem usunięcie źródła nieprzyjemnej woni nie wystarcza i trzeba porządnie wyszorować chłodziarkę. Aby to zrobić, należy najpierw wyłączyć ją z prądu i wyjąć wszystkie produkty. Warto do tego celu przygotować dodatkową zamrażalkę lub przenośną lodówkę (trzeba pamiętać o wcześniejszym zamrożeniu wkładów) albo w zimę wystawić jedzenie na balkon.

Gdy chłodziarka jest już pusta, należy wyjąć wszystkie półki i wymyć wnętrze wodą z domieszką octu lub sody oczyszczonej. Gdy używa się środków chemicznych, trzeba potem kilkakrotnie przemyć lodówkę czystą wodą, by chemikalia nie dostały się do jedzenia. Półki i wszystkie zakamarki czyści się tak samo. Nie należy zapominać o odpływie na wodę skraplającą się na tylnej ścianie – wystarczy porządnie przepchać go patyczkiem do szaszłyków lub usunąć zanieczyszczenia pałeczką higieniczną.

 

Pochłaniacze zapachu

Jeśli nie ma czasu na mycie lodówki, lub jest zbyt gorąco, by wyjąć z niej wszystkie produkty, warto sprobówać użyć substancji, które pochłaniają zapach. Są nimi na przykład soda oczyszczona lub kawa, które wysypuje się na spodek i wstawia do lodówki. Można też umieścić na jednej z półek pokrojoną cytrynę, jabłko lub pietruszkę i wyrzucić je po 24 godzinach.

Ciekawym sposobem są również zgniecione gazety wchłaniające przykrą woń. W sprzedaży znajdują się także specjane pojemniki z węglem aktywowanym, który bardzo dobrze się sprawdzają.