Alkohol jest znany ludzkości już od ponad 5 tysięcy lat. Codziennie na świecie jest produkowanych setki jego rodzajów – począwszy od słabego alkoholu, skończywszy na naprawdę mocnych i bardzo wykwintnych trunkach. Proces ich produkcji zależy przede wszystkim od rodzaju alkoholu – niektóre receptury są ściśle tajne, inne zaś bardzo powszechne i ogólnie znane.

Piwo jest popularne w wielu krajach na świecie. Przepis na jego stworzenie jest stosunkowo prosty – wystarczą do tego zaledwie trzy podstawowe składniki, takie jak woda, chmiel i słód, a także dodatki, które są zazwyczaj odmienne w zależności od browaru w którym powstaje piwo.

Pierwszym etapem warzenia piwa jest stworzenie tak zwanej brzeczki słodowej – czyli wodnego roztworu zawierającego między innymi białka, składniki goryczkowe, sole mineralne oraz cukry. Do tak powstałej brzeczki dodaje się następnie w odpowiedniej ilości drożdże piwowarskie, które mają na celu rozpoczęcie procesu fermentacji, który trwa około jednego tygodnia. Kolejno tak stworzony roztwór chłodzi się do temperatury lekko poniżej zera i wprowadza do tanków leżakowych, gdzie piwo powinno leżakować przez okrągły tydzień. Przed rozlaniem piwa do beczek, butelek czy innych pojemników następuje jeszcze proces filtracji – ma to na celu przede wszystkim rozcieńczenie piwa, jak również usunięcie nie rozpuszczających się białek czy innych substancji. Po przejściu piwa przez linię rozlewniczą najczęściej ma miejsce również pasteryzacja (chyba, że piwo jest niepasteryzowane) oraz naklejenie odpowiednich etykiet na poszczególne części opakowania, a także zaznaczenie daty ważności i numeru partii.

Przez takie etapy produkcji przechodzi praktycznie każde piwo. W zależności od jego producenta czy smaku podejmowane są jeszcze inne działania, które mają na celu stworzenie idealnego i odpowiadającego marce produktu – na przykład związanego z konkretnym, owocowym smakiem piwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *